Labels

Saturday, 17 July 2010

pengenalan sayuran


Sayuran amat mustahak kepada kesihatan kerana membekalkan vitamin-vitamin dan zat-zat
utama dalam pemakanan. Di samping itu juga sayuran membantu dalam proses penghadaman
bahan-bahan makanan dan bertindak sebagai pelawas dalam badan. Penanaman tanaman
sayuran terutama sayuran segar memberikan banyak manfaat seperti menyihatkan badan.
Penanaman sayuran yang diusahakan sendiri bukan sahaja menghasilkan tanaman yang segar
malah bersih dari sisa bahan kimia merbahaya dan menjimatkan belanja. Jika diusahakan
secara komersil ia juga boleh memberi keuntungan dan pulangan yang lumayan kepada
pengusaha-pengusahanya.

Tanaman jenis sayuran terbahagi kepada 5 kumpulan utama iaitu
  1. sayuran berdaun (sawi,bayam, kangkung, kailan dan lain-lain),
  2. sayuran bebawang (bawang putih, bawang merah,bawang besar),
  3. sayuran berbuah (tomato, terung, cili, bendi, peria, mentimun),
  4. sayuran kekacang (kacang panjang, kacang buncis, kacang botor, kacang tanah),
  5. sayuran berubi atau umbisi (ubi keledek, ubi kayu, sengkuang dan lobak).
...

Pelajar dapat:

1. mengenalpasti jenis dan spesies sayuran.
2. mengenalpasti jenis dan rupa bentuk biji benih sayuran.
3. membandingkan dan membezakan morfologi daun setiap jenis sayuran.


...

Jenis dan maklumat sayur.

Tanaman daun :

Sawi



No comments:

Post a Comment